Ako pripraviť čo najchutnejšie gaštany - Gastro | moje Košice
 
moje Košice - informačný portál, zoznam firiem
Gastro v  Košiciam - magazín moje Košice
hľadať: 
 

Ako pripraviť čo najchutnejšie gaštany

dátum pridania: 10.10.17-15:28

Každý rok začiatkom jesene zaplavia mesto stánky s pečenými gaštanmi. Sú teplé a chutné. Receptúra pečenia tých najlepších gaštanov ukrýva aj menšie výrobné tajomstvá.

Najznámejšími spôsobmi prípravy sú varenie vo vriacej vode či narezanie každého gaštana do tvaru kríža, aby mohla para lepšie unikať, ale i pečenie v stredne vyhriatej rúre. Nakrojiť surový jedlý gaštan nie je ťažké, ale treba na to veľmi ostrý nôž a opatrnosť. Gaštany nakrojíme z vypuklej strany asi do hĺbky 4 mm. Gaštany pri skladovaní vo vlhku pomerne rýchlo plesnivejú, v suchu zasa rýchlo tvrdnú. Snažíme sa spracovať ich čo najskôr. Istý čas vydržia vo vzdušnom vrecku v chlade, nie však vo vlhku.

Gaštany môžeme uvariť vo vode alebo v mlieku nasladko alebo naslano. Po olúpaní ich môžeme pokrájať, mixovať alebo prepasírovať.

Prípadne si ich môžeme upiecť aj doma v obyčajnej rúre. Nechajme ich aspoň hodinku namočené vo vode, potom každý nakrojíme, v jednej vrstve vysypeme na pekáč, podlejeme troškou vody a pečieme, občas potrasieme, až kým sa začnú otvárať a trochu sa pripečú. Lúpať ich musíme naozaj zahorúca, lebo šupka po vychladnutí rýchlo stvrdne.

Ďalšou možnosťou je skombinovať varenie a pečenie. Najskôr ich uvaríme vo vode cca 25 minút. Po uvarení gaštany zlejeme, a uložíme na plech, na ktorom ich budeme piecť. Ešte za horúca ich narežeme krížom a pečieme pokiaľ sa im nezačnú otvárať narezané časti.



 

Z hľadiska veľkosti a kvality plodov sú najlepšie tzv. ,,maróny“. Maróny ako odrody najlepšej kvality, vhodné na kandizovanie, nie sú nikdy delené na dve časti, ľahko oddeliteľné od osemenia a majú sladšiu chuť. U nás sa pestujú zatiaľ len menšie odrody gaštana a predávajú sa gaštany dovážané najmä z Talianska, Turecka a Španielska. 

(red.)
 


Media galéria




 poslať článok mailom  vytlačiť článok